To uger med et gratis mellemmåltid

Eleverne på Skolen ved Rønnebær Allé har forsøgsvis fået gratis, sund mad i deres 10-frikvarter - erfaringerne er gode.

Grøntsagsstænger eller frugt, kombineret med boller af forskellig slags. Det har været de gratis sunde mellemmåltider, som eleverne på Skolen ved Rønnebær Allé har testet i de sidste to uger af april.

Mellem 30 og 100 elever har hver dag i forsøgsperioden lagt vejen forbi skolens elevlokale, hvor medarbejdere fra Sund Skole-sekretariatet har stået klar med kurve og fade med sunde lækkerier.

En del af eleverne har spist i elevlokalet, enten ved caféborde eller mens de spillede bordtennis eller pool. Andre har taget maden med videre, enten ud i skolegården eller til deres klasselokale.

Sund Skole har eksperimenteret med forskellig mad og forskellige måder at servere på. Spiser eleverne f.eks. flere gulerødder, når de er skåret i stave, end når de er hele? Det gør de.

Alt undtagen blomkål og selleri

Forsøget viser, at stort set al mad glider ned – måske lige med undtagelse af blomkål og selleri, som det er svært at få eleverne til at spise.

- Jeg synes, det var et rigtig godt tilbud med lækker mad, siger Laura fra 8.S3.

Center for Job og Oplevelse har stået bag maden i forsøgsperioden. Centret står i forvejen for kantinen på Skolen ved Rønnebær Allé - og meningen er, at centret også skal levere maden, når det sunde mellemmåltid i 10-frikvarteret bliver et fast tilbud fra sommerferien til juleferien 2018.

- Vi ved fra undersøgelser, at man ikke lærer særlig godt på tom mave. Vi ved også, at mange elever i udskolingen ikke spiser morgenmad. Derfor serverer vi et gratis mellemmåltid i 10-pausen for at se, om det gør skoledagen bedre. Bliver der mere ro i klasserne efter 10-pausen? Bliver eleverne bedre til at koncentrere sig? Den slags vil vi evaluere på, fortæller projektleder Hanne Hørlyck.

Hun er tilfreds med erfaringerne fra prøveperioden.

- Eleverne skulle lige opdage tilbuddet, men så kom de også i stort tal, siger hun. - Vi kunne godt ønske os, at flere af dem blev i elevlokalet og hyggede sig, efter at de havde taget mad. Men vi tror på, at det kommer. Lokalet har fået en ansigtsløftning, vi har købt en del nye brætspil, og der er blevet rigtig hyggeligt, siger Hanne Hørlyck.

- Vores store ønske er, at eleverne vælger vores tilbud frem at gå i Aldi efter chips og sodavand, runder hun af.

Læs mere om Sund Skole

Fakta om sundt mellemmåltid

  • Fra sommerferien til juleferien 2018 vil eleverne på Skolen på Rønnebær Allé få serveret et gratis sundt mellemmåltid i 10-frikvarteret.
  • Målet er, at flere elever skal få øjnene op for fordelene ved at spise sund morgenmad.
  • Det sunde mellemmåltid er en del af Sund Skole, som skal give sundere madvaner, bedre trivsel og mere bevægelse for eleverne på Skolen ved Rønnebær Allé.